Ved å klikke på "Aksepter" samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler på enheten din. Se vår personvernerklæring for mer informasjon.
En baseline-studie er en del av den anerkjente metodikken IPCIA (Indigenous-led Participatory Cumulative Impact Assessment) og er spesielt utviklet for å gi en helhetlig oversikt over et reinbeitedistrikts ressurser, bruksmønstre og påvirkningsfaktorer, før et konkret utviklingsprosjekt, kalt primærobjekt, introduseres.
En baseline-studie tar utgangspunkt i et distrikt der det foreløpig ikke er definert et primærobjekt, det vil si et foreslått utbyggingsprosjekt. Studien fokuserer i stedet på en deltagende kumulativ analyse av alle eksisterende arealinngrep, kalt sekundærobjekter, i området.
Sekundærobjektene inkluderer menneskeskapte endringer i landsskapet:
Ved å kartlegge eksisterende sekundærobjekter og deres samlede påvirkning, kan reindriftsutøvere og andre aktører få en detaljert forståelse av distriktets tilstand. Dette gir en sterkere posisjon i møter med myndigheter og utviklere.
Når et nytt prosjekt foreslås, kan et distrikt med en oppdatert baseline-studie raskt integrere det nye objektet (primærobjektet) i analysen. Dette gjør det mulig å evaluere potensielle konsekvenser på kort tid, uten å måtte starte analysen fra bunnen av.
Med en baseline-studie på plass, er reindriftsutøvere bedre rustet til å delta i beslutningsprosesser basert på prinsippet om fritt, forutgående og informert samtykke (FPIC).
Studien sikrer at de har den nødvendige informasjonen for å ta veloverveide avgjørelser og eventuelt kreve justeringer i prosjektplaner.
En baseline-studie resulterer i en strukturert rapport og et interaktivt kunnskapsverktøy som kan oppdateres over tid.
Dette verktøyet gir et verdifullt grunnlag for:
En baseline-studie er en deltagende prosess der reindriftsutøvere og lokale aktører spiller en sentral rolle.
Prosessen inkluderer:
For reinbeitedistrikter representerer baseline-studier en strategisk investering i fremtiden. De gir ikke bare et sterkt grunnlag for å møte nye utfordringer, men også muligheten til å planlegge bærekraftige løsninger som sikrer reindriftens langsiktige overlevelse og utvikling.
Protect Sápmi har ekspertise i å gjennomføre baseline-studier og bistår reindriftsutøvere med å etablere og vedlikeholde en solidkunnskapsbase som ivaretar deres rettigheter, kultur og tradisjonelle praksis.
Har du behov for bistand fra Protect Sápmi?
Stiftelsen har kontorsted i Karasjok. Våre rådgivere har kontorsted på ulike steder i Sápmi.
Benytt vårt kontaktskjema eller ta direkte kontakt.
Kontaktskjema