Ved å klikke på "Aksepter" samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler på enheten din. Se vår personvernerklæring for mer informasjon.
Protect Sápmis kjernevirksomhet er utvikling og gjennomføring av reindriftsfaglige analyser, basert på prinsippene i håndboken Indigenous-led Participatory Cumulative Impact Assessment (IPCIA) utviklet av Protect Sápmi.
Analysene er spesielt utviklet for å evaluere kumulative effekter av inngrep og aktiviteter på urfolks kulturlandskap og tradisjonelle økosystem, med et særlig fokus på reindriften i Sápmi.
Metoden har oppnådd bred anerkjennelse både nasjonalt og internasjonalt.
IPCIA-analyser er delt inn i tre hoveddeler
Denne delen innebærer en detaljert kartlegging av eksisterende og planlagte arealinngrep. Kartleggingen vurderer hvordan ulike tiltak samlet påvirker reindriftsområder, inkludert viktige beiteområder, flyttleder og kalvingsland. Det tas hensyn til både historiske, nåværende og fremtidige påvirkninger. Til grunn ligger både samisk tradisjonell og erfaringsbasert kunnskap forent med forskningsbasert kunnskap.
Basert på kartleggingen i Del I utvikles forslag til avbøtende og kompenserende tiltak for å redusere konsekvensene for landskapet, reinflokken, arbeidet med rein og helsemessige forhold. Dette inkluderer løsninger for å sikre reindriftens videre drift på minimum samme nivå.
Den siste delen fokuserer på de økonomiske konsekvensene av inngrepene. Dette inkluderer beregninger av de økonomisk kostnadene ved tiltakene. Men alt kan ikke avbøtes og for denne delen må det gjøres en økonomisk kompensasjonsberegning. Verdiøkende tiltak, Benefit Sharing for reindriften kan også taes med her.
Kartleggingen danner grunnlaget for tiltakene og økonomiske beregninger.
En grunnleggende del av Protect Sápmis metode er den deltagende tilnærmingen. Dette innebærer at reindriftsutøvere og andre urfolkrepresentanter er direkte involvert i prosessen. Ved å integrere tradisjonell og erfaringsbasert reindriftskunnskap med forskningsbaserte analyser utarbeides et komplett bilde av konsekvensene.
Tradisjonell kunnskap inkluderer innsikt i naturens sesongvariasjoner, bruksmønstre for beiteområder og kulturelt viktige områder. Gjennom våre rådgiveres reindriftskompetanse og de berørtes aktive deltakelse sikres det at reindriftens behov og verdier blir reflektert i både analysene og tiltakene som foreslås.
Konklusjonene i de reindriftsfaglige utredningene er uavhengige og basert på reindriftsfaglig ekspertise.
Reindriftsfaglige uavhengige analyser fra Protect Sápmi er viktige for å skape en felles forståelse av faktum, slik at partene heller kan fokusere på løsninger.
Analysene har vært brukt i flere store prosjekter, inkludert:
Metodene Protect Sápmi har utarbeidet ble i utgangspunktet utviklet med fokus på reindrift i Sápmi, men prinsippene i *IPCIA er nå også overført til andre urfolksområder.
Protect Sápmi samarbeider i dag aktivt med internasjonale aktører med å utvikle veiledninger som kan brukes av urfolk globalt i deres arbeid for å beskytte sine tradisjonelle økosystemtjenester og kulturlandskap.
Med Protect Sápmis arbeid som har hentet sin inspirasjon fra *FPIC tilbys ikke bare en teknisk analyse, men en helhetlig løsning som styrker urfolks rettigheter, øker forståelsen av deres kultur, og fremmer bærekraftige løsninger for fremtiden.
*IPCIA (Indigenous-led Participatory Cumulative Impact Assessment) er en metode for å vurdere samlede (kumulative) konsekvenser av inngrep i urfolksområder. Den ledes av urfolk selv, bygger på både tradisjonell kunnskap og forskning, og sikrer bred deltakelse. Målet er å gi et helhetlig og rettighetsbasert beslutningsgrunnlag.
* FPIC (Free, Prior and Informed Consent) er et folkerettslig prinsipp som gir urfolk rett til å si ja eller nei til tiltak som påvirker deres tradisjonelle områder og levemåte. Samtykket skal være fritt (uten press), gitt på forhånd, og basert på fullstendig og forståelig informasjon.
Har du behov for bistand fra Protect Sápmi?
Stiftelsen har kontorsted i Karasjok. Våre rådgivere har kontorsted på ulike steder i Sápmi.
Benytt vårt kontaktskjema eller ta direkte kontakt.
Kontaktskjema